Inceputuri

Primele incercari de transplant de organe in Romania dateaza inca de la inceputul secolului XX si se datoreaza doctorului Florescu care, lucrand in cadrul laboratorului de chirurgie experimentala al Facultatii de Medicina din Bucuresti a efectuat mai multe transplante experimentale de rinichi. Operatiile nu au fost incununate de succes, iar Dr. Florescu a considerat ca aceasta se datoreaza unui unghi de implantare deficitar al vaselor sanguine (rinichii deveneau pana la urma necrotici), motiv pentru care a incercat diferite locuri din organism pentru transplant in speranta ca va gasi unghiul potrivit. Acest lucru nu s-a intamplat, desigur, si experimentele au fost abandonate.

1958

In 1958 Prof. Dr. Agrippa Ionescu realizeaza primul transplant de piele intr-un cadru spitalicesc organizat, iar in 1962 este efectuat primul transplant de cornee. In a doua jumatate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca si Vladimir Fluture la Timisoara si Dumitru Popescu-Falticeni impreuna cu Emil Papahagi la Spritalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, efectueaza transplant experimental de ficat.

1980

Primul transplant reusit al unui organ solid din Romania la om a fost cel efectuat de Profesorul Eugeniu Proca, in februarie 1980 la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la donator in viata (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa condusa de Prof. Dr. Petru Dragan. Pana in decembrie 1989 se efectueaza doar transplanturi de rinichi si acestea intr-un numar relativ redus.

1992

In anul 1992 se pun bazele primului program modern de transplant renal din Romania, de catre Prof. Dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Cluj-Napoca (devenita ulterior Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca).

1995

Incepand din 1995 se intensifica eforturile de organizare a unei retele nationale de transplant, desfasurate in mai multe etape :
– stabilirea protocolului de diagnostic si declarare a mortii cerebrale (Prof. Dr. Dan Tulbure)
– stabilirea conditiilor de prelevare a organelor de la donatorul decedat din punct de vedere medico-legal (Prof. Dr. Vladimir Belis)
– campanie in mass-media de explicare a mortii cerebrale si de promovare a donarii de organe

1997

– efectuarea primelor prelevari multiorgane (1997); in februarie a fost prelevat un rinichi de la o donatoare aflata in moarte cerebrala in Clinica de Chirurgie Generala a Spitalului Fundeni (echipa chirurgicala Irinel Popescu, Ioanel Sinescu, Vladislav Brasoveanu, Radu Soare, anestezist Dan Tulbure), iar in iunie o prelevare de ficat si rinichi la Spitalul de Urgenta Floreasca (echipa chirurgicala a fost coordonata de Prof. Dr. Irinel Popescu, iar echipa anestezica de Dr. Ioana Grintescu). Un rol important a revenit ulterior Spitalului Judetean Targu-Mures, unde Prof. Dr. Radu Deac si Dr. Pia Moldovan au reusit sa mentina in conditii fiziologice mai multi donatori in moarte cerebrala, iar familiile acestora au fost de acord cu donarea
– incepe formarea coordonatorilor de transplant, primul dintre acestia fiind Dr. Victor Zota, actualul Director al Agentiei Nationale de Transplant. Se stabilesc regulile repartitiei organelor la nivel national si al schimburilor de organe cu alte tari europene cu care se semneaza acorduri de cooperare

1997

– in 1997 ia fiinta asociatia profesionala „ROMTRANSPLANT” care va juca un rol important, atat pe plan stiintific, cat si pe plan organizatoric, in dezvoltarea transplantului romanesc. Cele 5 congrese nationale, cu participare internationala, ale acestei asociatii (1998 : Cluj-Napoca – presedinte Prof. Dr. Mihai Lucan; 2000 : Bucuresti – presedinte Prof. Dr. Irinel Popescu; 2002 : Targu-Mures – presedinte Prof. Dr. Radu Deac; 2004 : Constanta-Eforie Nord – presedinte Prof. Dr. Vasile Sarbu si 2006 : Cluj-Napoca – presedinte Prof. Dr. Mihai Lucan) au reprezentat momente de referinta din toate punctele de vedere

Presedintele Romtransplant este, din 1997 pana in prezent, Prof. Dr. Irinel Popescu, iar secretar general, Prof. Dr. Mihai Voiculescu. In 1997 este efectuat primul transplant hepatic de catre Prof. Dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, care nu a fost urmat, insa, de supravietuirea bolnavului. Din acelasi an, conducerea programului de transplant renal de la Spitalul Fundeni este preluata de Prof. Dr. Ioanel Sinescu, dupa pensionarea Profesorului Eugeniu Proca. In 1999 este efectuat primul transplant cardiac de catre Dr. Serban Bradisteanu la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, urmat la foarte scurt timp de cel de-al doilea, efectuat la Centrul de Chirurgie Cardiaca din cadrul Spitalului Judetean Targu-Mures de catre Prof. Dr. Radu Deac.

2000

Este de mentionat, in mod deosebit, congresul din anul 2000 (Bucuresti – Hotel Intercontinental) cand, la deschiderea lucrarilor congresului, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a prezentat un discurs extrem de important, in care, pe de o parte, si-a exprimat acordul BOR pentru prelevarea de organe de la decedati in moarte cerebrala, iar pe de alta parte a sustinut donarea de organe, ca gest definitoriu pentru crestini.

1999

Tot din 1999 Romania are un reprezentant in Comisia de Transplant a Consiliului Europei (Prof. Dr. Irinel Popescu), ceea ce permite adoptarea imediata a prevederilor europene privind transplantul si va conduce, in final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptata cerintelor europene, in anul 2006.

2000

In aprilie 2000 este efectuat primul transplant hepatic cu supravietuirea bolnavului de catre Prof. Dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar in octombrie 2000, primul transplant de ficat de la donator in viata, de catre aceeasi echipa (transplant de la mama la fiica).

2001

In anul 2001 Prof. Dr. Margit Serban efectueaza in centrul universitar Timisoara primul transplant medular, urmata, la scurt timp, de echipa Spitalului Fundeni (Prof. Dr. Dan Colita, Prof. Dr. Constantin Arion).

2003

In 2003 echipa de la Spitalul Judetean Constanta (Prof. Dr. Vasile Sarbu, Dr. Simona Dima) efectueaza primul autotransplant de insule pancreatice, in 2004 la Institutul de Urologie si Transplant Cluj-Napoca Prof. Dr. Mihai Lucan efectueaza primul transplant combinat de rinichi si pancreas, iar in 2005 la Institutul Clinic Fundeni (Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Simona Dima) se efectueaza primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroza si diabet, caruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat si insule pancreatice. Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima data in anul 2004 pentru o afectiune a miocardului (Prof. Dr. Stefan Dragulescu, Prof. Dr. Virgil Paunescu – la Institutul de Cardiologie din Timisoara), si in anul 2005 pentru o afectiune a ficatului (Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Simona Dima – la Institutul Clinic Fundeni). In tot acest timp, atat legislatia, cat si cadrul organizatoric au cunoscut imbunatatiri permanente.

1998

In anul 1998 a fost introdusa prima lege moderna a transplantului din Romania – Legea nr. 2/1998 „privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane” in care erau specificate toate conditiile de prelevare si transplantare a organelor si tesuturilor. Aceasta a fost inlocuita in prezent de Titlul VI „Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umane in scop terapeutic” din Legea 95/2006 „privind reforma in domeniul sanatatii” in care apare, in plus, un capitol detaliat asupra transplantului de celule si tesuturi, iar reglementarile privind transplantul de organe sunt aduse la zi. Alinierea la legislatia europeana este si rezultatul prezentei unui reprezentant al Romaniei (Prof. Dr. Irinel Popescu) in Comisia de transplant de organe si tesuturi a Consiliului Europei.

2004

In anul 2004 apare Legea nr. 588, de infiintare a Agentiei Nationale de Transplant, iar Dr. Victor Zota este numit Director Executiv al Agentiei, care este instalata in actualul sediu si incadrata cu o schema de personal. Prof. Dr. Irinel Popescu devine presedinte al Consiliului Stiintific al Agentiei.

Consiliul Stiintific este format din 33 membri, personalitati marcante ale medicinii romanesti, componenta sa fiind stabilita prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 183/2005 si completat ulterior cu Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 814/2005.

Incepand cu anul 2005, in Romania se sarbatoreste, urmand modelul European, Ziua Nationala a Transplantului, in cursul lunii aprilie.

2006

Din anul 2006 functioneaza o noua lege a transplantului de organe si tesuturi (Titlul VI din Legea 95/2006), actualizata si completata, in special in partea care priveste celulele si tesuturile.

Ca rezultat al activitatii de transplant, in prezent in Romania s-au efectuat peste 1000 de transplante renale (in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Oradea), peste 100 de transplante hepatice in Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplante cardiace, etc. Realizarile din domeniul transplantului au primit o importanta recunoastere la nivel national in anul 2000, cand Presedintele Romaniei Emil Constantinescu a atribuit inalte distinctii ale Romaniei urmatorilor : Prof. Dr. Eugen Proca, Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Serban Bradisteanu, Prof. Dr. Radu Deac, Prof. Dr. Mihai Lucan, Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Prof. Dr. Dan Tulbure, Prof. Dr. Petru Dragan si Prof. Dr. Vladimir Belis.