In data de 29.03.2018 a avut loc Al X-lea Congres al Asociatiei Romtransplant, in cadrul Centrului de Excelenta in Medicina Translationala din cadrul IC Fundeni. Lucrarile au fost deschise de catre Presedintele Asociatiei Romtransplant, Prof. Dr. Irinel Popescu, celor invitati fiindu-le prezentate programul congresului si personalitatile prezente.

Prima parte a zilei a fost dedicata transplantului hepatic, si in paralel cu lucrarile ce au exemplificat activitatea centrelor de transplant hepatic din Romania IC Fundeni, Centrul Universitar Iasi, si Spitalul “Sf. Maria”, a avut loc si o transmisie in direct din blocul operator al ICFundeni, unde s-a efectuat live un transplant hepatic de la donator in viata.

A urmat un simpozion de firma despre modalitatile de imbunatatire a supravietuirii pacientilor transplantati hepatic, sustinut de Prof. Dr. Irinel Popescu.

Prima parte a zilei s-a incheiat cu Adunarea Generala a asociatiei, prilej cu care au fost alesi noii membrii ai CD – Presedinte Romtransplant Prof. Dr. Cristian Lupascu, vice-presedinte Conf. Dr. Dana Tomescu si secretarul general Dr. Bogdan Dorobantu.

Dupa pauza de masa, a urmat sectiunea dedicata Agentiei Nationale de Transplant prin prezenta Drirectorului agentiei Prof. Dr. Radu Deac ce a prezentat activitatea si greutatile intampinate de agentie, si a Doamnei dr. Carmen Pantis ce a subliniat modalitatile de abordare a familiei pentru donarea de organe.

A treia parte a lucrarilor a fost dedicata transplantului medular, ce s-a bucurat de asemenea de o larga participare, si unde au fost prezentate pe larg exeprientele centrelor din Bucuresti –ICFundeni, Spitalul Coltea, Spitalul Municipal, dar si din Tg-Mures.

Multumim tuturor colegilor care au participat la aceasta editie a congresului Romtransplant, si va asteptam cu drag in 2020 la Iasi.