În perioada 23-26 septembrie 2020, s-a desfăşurat cea de-a 11-a ediţie a Congresului Național al Asociației Romtransplant, online pe platforma ZOOM. Desfășurarea acestuia a avut și o dimensiune jubiliară marcând câteva evenimente extrem de importante pentru domeniul medicinei românești, precum: împlinirea a 40 de ani de la primul transplant de rinichi din România și 20 de la primul transplant de rinichi realizat la Iași, împlinirea a 20 de ani de la primul transplant de ficat în țara noastră și tot 20 de la primul transplant cardiac.

Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj onorific al Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica și sub egida Asociației Romtransplant, al cărei președinte de onoare este Prof. Dr. Irinel Popescu și președinte în funcție – Prof. Dr. Cristian Lupașcu. Acestora li s-au alăturat și prestigioasele instituții: Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgența Sf. Spiridon Iași – Secția a II-a de Chirurgie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași – Secția de Nefrologie și Transplant Renal.

Congresul a fost precedat de o conferinţă de presă ce a fost găzduita în data de 22 septembrie în Sala Senatului a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, și transmisă live de către Tele Moldova Plus.

Alături de președintele de onoare Prof. Dr. Irinel Popescu – Președinte de Onoare al Asociației Romtransplant; Directorul Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni; Prof. Dr. Cristian Lupașcu – Președinte în exercițiu al Asociației Romtransplant; Coordonator al Programului de Transplant Hepatic, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, Iași au fost prezenți și distinșii Prof. Dr. Adrian Covic – Medic primar Medicina Internă; Medic Primar Nefrologie; Doctor în Știinte Medicale, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, Iași; Prof. Dr. Viorel Scripcariu – Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași; Prof. Dr. Eugen Târcoveanu – Medic Chirurg în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, Iași și Dr. Radu Zamfir – Director Executiv al Agenției Naționale de Transplant.

Acest eveniment de înaltă ținută științifică a reunit profesioniști de renume atât din țară cât și din străinătate, din țări precum: SUA, Italia, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Austria și Republica Moldova, care timp de 4 zile, au susținut peste 120 de lucrări de o mare valoare medicală. În cadrul acestei ediții a Congresului Național al Asociației Romtransplant, abordarea a fost una fără precedent până în acest moment, aducând la un loc nu mai puțin de 10 secțiuni de specialitate: Transplant Hepatic, Transplant Renal, Transplant Tisular, Transplantul Celulelor Stem Hematopoietice, Transplant Cardiac, Imunologia Transplantului, Cursul de Moarte Cerebrală, Celula Reproductiva, Sesiunea Coordonatorilor de Transplant și nu în ultimul rând, Sesiunea dedicată Asistenților Medicali. Acestea s-au desfășurat în paralel, cu câte două și chiar trei sesiuni pe zi, având un auditoriu de peste 750 de participanți.

Evenimentul fost realizat cu suportul extraordinar al partenerilor, unii deja de tradiție, precum: Astellas, Besmax Pharma Distribution, Medtronic România, Sanofi România, Pfizer, Medist Imaging, Mercator Medical, medicalmanager.ro și emedic.ro.

Operatorul evenimentului: Oameni și Companii – o companie fondată in anul 2000, ce numără 35 de specialiști care proiectează, dezvoltă și livrează anual peste 100 de soluții de marketing, printre care și 19 platforme digitale cu +mii de abonați. Cu ajutorul acestor platforme și utilizând strategii personalizate de conținut, ne adresăm simultan unui grup complex de peste 100 de comunități. Mai multe detalii despre noi, aici: https://www.oamenisicompanii.ro/.